Mięknący pedał hamulca O1 2005 r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • M_Alien
    Classic
    • 2006
    • 12

Zamieszczone przez szkoda
    i co jest. geje?
    co z wami?!
    no co ? jajco geju

ja wpadne ok 21
    1,9TDI
  • look
    Drive
    • 2005
    • 73

Od jakiegoś czasu mam taki objaw, że gdy trzymam pedał hamulca np: na światłach po ok. 10-20 sek. lekko mięknie (tak ok. połowa wysokości). Wcześniej tego nie było. Czy to objaw zapowietrzenia czy też 'układają" się rozpieracze w bębnach na tylnej osi?
    Dodatkowo jakieś pół roku temu pedał hamulca przy pierwszym hamowaniu wpadał całkowicie w podłoge, byłem w serwisie, okazało się że układ był zapowietrzony. Być może jest tu jakiś związek?
    Dlaczego tak się dzieje, martwić się tym wogóle?

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Czy się martwić?To za mało powiedziane.Hamowniki to podstawa.Proponuję na początek sprawdzić ilość płynu w zbiorniczku,jeśli jest zbyt mało wskazuje to na wyciek.Jeśli nie ubyło prawdopodobnie układ nie został dobrze odpowietrzony.Możliwe jest też,że płyn hamulcowy jest zużyty i podczas dłuższego hamowania na skutek zaabsorbowania wody nie spełnia wymagań-pod wpływem temperatury tworzy się "poduszka powietrzna".Wtedy należy spuścić stary płyn,przepłukać układ i odpowietrzyć.Na pewno nie wolno tego objawu lekceważyc.Właściwości płynu można zbadać w każdej stacji obsługi.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...